diumenge, 16 d’abril del 2023

ALS SECANS D'URGELL I DE LA NOGUERA

Aquest cap de setmana, 15 i 16 d'abril, s'ha celebrat a Montgai (La Noguera) la 8ena jornada SOCC organitzada per l'Institut Català d'Ornitologia. 

El SOCC és el programa del Seguiment d'Ocells Comuns de Catalunya, i nosaltres em fem un.  (En aquest enllaç podeu veure crònica que ho explica).

La trobada començava ahir dissabte a quarts de 10 del matí i, de camí, vàrem passar pels secans d'Anglesola-Vilagrassa i vam estar de sort perquè vàrem veure sisons de molt a prop, un d'ells fent els saltirons característics dels mascles durant l'època nupcial. El lloc on els vam veure era en un "rectangle" a la sortida d'Anglesola, a la dreta de la carretera que va a Balaguer, agafant un camí just abans de travessar la sèquia. 

Durant la resta de dissabte vam ser a l'Ateneu de Montgai a les jornades, i avui diumenge, com a part del programa de la trobada, hem fet una sortida en grup, als secans propers a Montgai, començant per una visita en una paret al costat del Canal d'Urgell, plena de nius d'orenetes de ribera i de gralles.  Per arribar-hi hem agafat un camí a la dreta de la carretera que va de Montgai cap a Agramunt.

Tot i que feia molt fred, ha anat molt bé!  i hem pogut veure moltes espècies.  Érem dos dels grups dels que ahir havíem participat en un concurs a l'hora de dinar:  El grup de la cogullada i el grup del xoriguer petit (que, per cert, varen ser els guanyadors).  En total 12 persones, guiades per en Carles Durà de l'ICO.  

En aquest vídeo hem recollit alguns moments de la sortida d'avui, i al final hi hem afegit imatges dels sisons i torlits d'ahir. 

A continuació, unes quantes fotos per deixar constància d'algunes de les espècies que hem vist. 

Sisons (Tetrax tetrax):

Torlits (Burhinus oedicnemus):
La paret dels nius: 
Les orenetes de ribera (Riparia riparia):
Les gralles (Corvus conedula): 
Una puput (Upupa epops):
Milans negres (Milvus migrans): 
Milà reial (Milvus milvus):
Falcó mostatxut (Falco subbuteo):
Mussol comú (Athene noctua): 
Cruixidell (Emberiza calandra): 
Tallareta vulgar (Curruca communis): 
Còlit gris (Oenanthe oenanthe): 
Els sisons només els hem vist volant, i també abellerols, voltors, àliga daurada, àliga pescadora (en migració, és clar), gralles de bec vermell, ... i moltes altres espècies que surten a la llista que en Carles Durà ha penjat a Ornitho :)

Una bona matinal, amb bona companyia! 


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada