divendres, 28 de gener del 2022

ELS OCELLS D'ÀRIDS MANLLEU

Aquesta és una crònica endarrerida. Es tracta d'imatges fetes entre la primavera i l'estiu de 2021, però no vàrem pensar a deixar-ne constància al bloc. 

A rel de la nidificació de l'oreneta de ribera a Àrids Manlleu, on treballa en Xevi, vàrem començar a anar els caps de setmana a fer seguiment dels nius. (Ho vàrem explicar en una crònica de l'agost passat). 
I, com que resulta que a Àrids Manlleu hi ha molts altres ocells a part de les orenetes, vam començar a fer vídeos i hem acabat fent un reportatge que intenta recollir les espècies que es poden trobar en aquest espai en època estival. 

L'interessant és que hi ha hàbitats molt diversos:  piles d'àrids, basses, bosc i maquinària. 
Per això el reportatge està dividit en 4 capítols, un per cadascun d'aquests "petits ecosistemes".

A continuació deixem constància fotogràfica d'alguns dels ocells que hi hem vist.  En realitat n'hi ha molts més!  Els enllaços dels vídeos els trobareu al final de tot. 

Una de les espècies que fa més il·lusió és el corriol petit, que nidifica a la planta des de fa uns anys. Els progenitors no s'esforcen gaire per fer el niu: Ponen els ous directament en mig de la grava, on queden molt ben dissimulats (perquè semblen unes pedretes més), però el problema és que s'arrisquen a que els trepitgin amb alguna màquina si els treballadors no detecten a temps la seva presència.  Per sort, majoritàriament això no passa, i surten un pollets ben espavilats, que saben camuflar-se molt bé, quedant-se immobils a terra quan s'acosta algú o amagant-se sota un dels adults.  No us podeu perdre el vídeo (capítol "Els àrids").
Tot i tenir un espai propi al bloc, no podem deixar de posar l'oreneta de ribera en aquest recull.  Podeu veure un dels adults i els 3 polls que van desenvolupar-se amb èxit:
Com expliquem a la crònica de les orenetes de ribera, els pardals comuns van ocupar alguns dels nius de les orenetes i intuïm que van ser la causa de que la major part dels nius fracassessin.  Però, de pardals, n'hi ha per tota la planta.  Sobretot a la zona de la maquinària.
A la zona més arbrada hi trobem la tórtora de bosc. Un ocell preciós!
I, de tant en tant, se sent i es veu l'escandalós pigot verd:

També movent-se pels troncs dels arbres però més difícil de veure, hi ha el pica-soques blau: 

I, en especial qual els arbres i arbustos tenen fruits, els tallarols de casquet són un dels ocells més abundants:

La cuereta blanca és una de les espècies que nidifica habitualment a la planta, a qualsevol lloc! (com ara, dins sacs de grava, contenidors de residus o motors de la maquinària):

Veient la quantitat d'ocells que hi ha a Àrids Manlleu, ens vam animar a fer alguna sessió d'anellament. Vam anellar, entre d'altres, les següents espècies:

Cuereta torrentera:

Bruel:

Blauet:
Mosquiter comú:
Mallerenga blava:

I, per acabar, els vídeos...
Agraiment a Àrids Manlleu per tenir sensibilitat cap als ocells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada