dimarts, 17 d’agost del 2021

NIDIFICACIÓ DE L'ORENETA DE RIBERA A OSONA

A principis de juny, en Xevi va veure com a la feina on treballa (Àrids Manlleu), unes orenetes de ribera començaven a fer nius en una pila de sorra. 

Comentant-ho amb companys ornitòlegs i amb el Grup de Naturalistes d'Osona, vam descobrir que no constava nidificació d'aquesta espècie a la comarca. 

Degut a l'excepcionalitat, en vàrem parlar amb el gerent d'Àrids Manlleu i va estar d'acord en no tocar la pila de sorra fins que les orenetes ja fossin fora del niu.  Des d'aquí el nostre agraïment! 

També vàrem parlar amb el Gremi d'Àrids, i el seu assessor, en Joan Estrada, que -conjuntament amb representants del GNO- varen fer una visita als nius per valorar la situació i parlar de com facilitar la nidificació l'any vinent i següents. 

Mentrestant, nosaltres vàrem anar fent seguiment del què passava als nius.  Hi vàrem patir bastant perquè l'èxit de la nidificació va perillar en diversos moments, però finalment la història va acabar bé! 

En aquest vídeo podeu veure com va anar tot. 

El resum seria aquest: 

- Primers dies de juny: arriben les orenetes de ribera a Àrids Manlleu i comencen a construir els nius. (Gravem imatges dia 6 de juny) - Fan 6 nius (hi ha dos forats més que no continuen endins) - El 12 de juny, un pardal assetja els nius 3 i 4. Finalment, es queda amb el niu 3. - 29 de juny, hi ha 4 nius actiu: l’1, 2, 4 i 6 - 11 de juliol, veiem polls a l’entrada del niu 6, amb adult que els alimenta. Segueixen actius els nius 1 i 2. - 16 de juliol, no veiem activitat al niu i trobem els polls morts a terra. No es torna a veure activitat al niu - 24 de juliol, els nius 1 i 2 continuen actius - 31 de juliol, veiem polls molt crescuts a l’entrada del niu 1 - 1 d’agost, veiem volar els polls del niu 1. Podem donar per confirmada la nidificació de l’oreneta de ribera a Osona.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada