divendres, 28 de gener del 2022

CENS D'HIVERNANTS 2022

 

Cada any a mitjans de gener es porta terme el cens d'aus aquàtiques hivernants a Osona, coordinat des del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis. 
Equips de persones voluntàries es distribueixen per trams del Ter i zones humides de la comarca, anotant els ocells que veuen i senten.
Aquest 2022 el cens es va fer el dia 15 de gener.

Nosaltres vàrem formar part de l'equip responsable del tram de Borgonyà a La Gleva, liderat per en Joan Culí.  Érem una dotzena de persones i això ens va permetre fer diversos subequips, cadascun dels quals feia una part del recorregut, i així vàrem poder fer el cens sense presses. 
En Xevi va fer el subtram de Borgonyà al pont de Conanglell.  La Bet va anar passant d'un equip a l'altre per poder fer el vídeo de tot el tram, i així va poder sortir tothom a les imatges.

Feia mooolt fred.  Trams del riu estaven ben gelats, però a diferència d'altres anys, no hi havia gens de boira. 

D'entre les espècies que vàrem veure, en destacaríem els tords ala-rojos i durbecs, que ja feia dies que es deixaven veure entre Conanglell i la Coromina, en concret, en els pollancres que hi ha al voltant d'una bassa que queda sota l'església de Conanglell.

A continuació podreu veure algunes fotos d'ocells que vàrem veure.  No totes són exactament del dia 15 (perquè ens vam centrar més en el vídeo que en la fotografia), però sí que son de mitjans de gener de 2022 a la mateixa zona.  
I al final trobareu l'enllaç al vídeo, que està fet -cronològicament- riu avall, de Borgonyà a La Gleva.  En concret, hi ha dues versions del vídeo:  La primera no diu el nom dels ocells que hi apareixen. Però, com que al compartir-lo als grups de whatsapp del GACO i de la família, algunes persones van suggerir que seria bo que hi sortissin els noms perquè no tothom coneix tots els ocells, vam decidir fer la segona versió (amb noms). 

Un dels ocells que es va deixar veure molt bé va ser el blauet, la imatge del qual encaçala aquesta crònica. Normalment se'l veu passar volant a gran velocitat, per això ens va fer especial il·lusió que es deixés filmar i fotografiar tan bé.
 
L'ànec collverd és una de les espècies més nombroses. 
Corb marins grossos (que al vídeo es poden veure pescant) i gavià: 
Agró blanc (aquest a Gallifa):
Bernat pescaire (aquest, davant Espadamala, on hi ha la colònia d'ardèids):
Pigot garser gros: 
Tord comú:
Tord ala-roig:
Durbec:
Pinsà comú, alimentant-se a Borgonyà:
Mosquiter comú:
Cotxa fumada: 


El Setmanari Torelló, del dia 21 de gener de 2022, es va fer ressò de l'activitat: 















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada