dissabte, 23 de maig del 2015

LA MIGRACIÓ CONTINUA: "PLUJA DE VESPERTINUS"

Aquests darrers dies a Osona, i també a altres comarques catalanes, s'han observat molts grups de falcó cama-roig (Falco vespertinus). Estan en migració però es paren unes hores (o dies) en zones agrícoles, on aprofiten per recuperar-se després de la pluja i/o alimentar-se en camps acabats de segar.

Nosaltres n'hem observat un grup d'una dotzena, a Manlleu, prop de La Cavalleria. Els agrada posar-se damunt els fils elèctrics i -des d'allà- baixar als camps a caçar petits animalons.  

Es tracta d'una espècie amb un clar dimorfisme sexual, és a dir, el mascle i la femella es diferencien molt fàcilment.

Comencem la sessió d'observació (i fotogràfica) en uns camps, ben al costat de la carretera que va de Manlleu a Roda de Ter.
Aquí dos mascles:
Aquí, un mascle:
I aquí una femella:
Al cap d'una estona d'estar als primers camps, seguim els vespertinus un tros més enllà, des d'on els podem observar caçant al costat de xixelles (Columba oenas), parats als fils elèctrics sobre un marge ple de gallarets o fent l'aleta ben a prop nostre:
En aquest birdwatching per la Plana de Vic aprofitem per anar a veure els abellerols (Merops apiaster) del Raurell:
Prop d'allà, al pla de Sant Francesc, es deixa veure una tórtora (Streptopelia turtur), una espècie que, malauradament, ja no és gaire comuna:
I, quan ja estem a punt de tornar a casa, arriba l'avís d'en Jordi F, i en Carles M, que han vist un martinet menut (Ixobrychus minutus) al Ter, a Manlleu, l'espècie que fa 204 de totes les que s'han observat (entre tots els ornitòlegs) a Osona aquest 2015.  El veiem caminar i pescar fins que s'amaga en uns canyissos: 
 Aquí, acompanyat de dos ànecs collverd (Anas platyrhymchos):
Mentre observem el martinet menut, apareix un martinet blanc (Egretta garzetta) que pesca davant nostre mateix:
I mentrestant, un gaig (Garrulus glandarius) esvera una parella de caderneres que deuen tenir el niu als salzes del costat del riu i veuen perillar els pollets: 
No cal anar gaire lluny per observar i gaudir veient ocells!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada