dissabte, 15 de març del 2014

ANELLAMENT A L'ILLA DE GALLIFA

Avui hem participat a la primera de les activitats del programa "Descobreix els ecosistemes naturals" organitzat pel Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis-Museu del Ter, conjuntament amb el Grup de Naturalistes d'Osona.  Aquesta activitat es feia amb la col·laboració del Grup d'Anellament de Calldetenes (GACO) atès que l'objectiu principal era conèixer els ocells que viuen prop del Ter.

El lloc escollit per l'organització ha estat al costat de l'Illa de Gallifa on, quan hem arribat, la gent del GACO ja havia instal·lat les xarxes i estava anellant. Ha estat una activitat adequada per totes les edats i molt interessant per fer en família.
Els primers ocells anellats han estat un rossinyol bord, una mallerenga carbonera (que hem après a identificar si era mascle o femella i l'Helena que ha pogut agafar i "alliberar"), un pit roig i una merla mascle.
L'expectació ha crescut quan de dins d'un sac ha sortit un corb marí gros,  jove (atès que, segons ens han explicat, si hagués sigut un adult hagués tingut els ulls més verds, entre altres diferències).
Un cop hem ben observat el corb marí, en Joan Aymeric ha portat un corb que havia agafat prop d'Orís, de manera que hem pogut veure les diferències entre els dos ocells anomenats corbs però que no tenen res a veure l'un amb l'altre, excepte el color negre quan són adults. En Joan i en Miquel ens han ensenyat com tenen les potes:
I amb en Roger i l'Àlex hem pogut comparar els becs.  Per la manera com agafen un corb i l'altre és fàcil deduir quin pessiga més fort:
Finalment, han mesurat les ales del corb marí, un cop estan ben obertes: 1,5m.  Déu-n'hi-do!
En la segona passada per veure què havia caigut a les xarxes hi hem trobat un tudó, un gaig i un blauet.  Aquests dos últims han fet les delícies de tots nosaltres pels seus vistosos colors.
Ha estat un matí primaveral molt agradable.  Gràcies a totes les persones que ho han fet possible!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada