La sortida comença molt d'hora: la cita amb la gent del Grup d'Anellament de Calldetenes- Osona (GACO) és a les 6 del matí. Està prevista una jornada ben especial: anem a la planta de compostatge de Botarell (prop de Reus) per anellar gavines rialleres (Chroicocephalus ridibundus) i esplugabous (Bubulcus ibis), que van a alimentar-se dins les naus de la planta.
Mentrestant, ràpidament, a fora parem una xarxa davant una de les portes:
Quan tornem a obrir la porta, les gavines i els esplugabous hi van caient:
Els traiem ràpidament i posem les gavines en gàbies. En total, n'agafem 83:
Primer anellem els esplugabous; 8 en total. Els posem una anella metàl·lica i una de plàstic (de lectura a distància).
En el cas de les gavines, l'activitat ens ha permès comparar els canvis de plomatge que tenen aquestes espècies al llarg de la vida i segons els estacions de l'any. Els joves de les gavines riarelles es diferencien dels adults pel color de les potes i el bec, i pel color de les plomes de les ales i la cua.
Els adults a finals d'hivern poden presentar molta diversitat de plomatges: N'hi ha que ja tenen plomatge nupcial (cap fosc), altres comencen a canviar-lo, i altres encara tenen el plomatge d'hivern.
Un cop acabada l'activitat a Botarell (que ens ocupa tot el matí), decidim anar a l'espai natural de la platja dels Muntanyans de Torredembarra. Comencem dinant a la vora del mar, a les dunes de la platja.
I després fem un trosset de recorregut, pel costat dels canyissos i les dunes, fins a unes llacunes.
Hi ha molta activitat i força diversitat d'espècies però. tenint en compte el que hem fet el matí, ens agrada especialment poder veure les gavines rialleres en un entorn més bonic que la nau de la planta de compostatge.
Aquí es poden veure dos individus a l'aigua, un amb el cap més pintat que l'altre, i un individu amb el plomatge nupcial ja ben "pintat", volant:
I parlant de gavines, també es deixen veure unes gavines corses (Larus audouinii), primer volant i després un grupet a la llacuna: I més tard se'ls afegeix una gavina capnegre (Larus melanocephalus). Podem constatar que el plomatge negre del cap arriba ben bé fins al coll, a diferència de la riallera que el color li arriba fins a la nuca. En el cas de la capnegre, també veiem exemplars amb el plomatge nupcial més o menys definitiu).
Evidentment, no hi poden faltar els gavians (Larus michahellis). Aquí un jove que ens obsequia amb una capbussada:
A les llacunes també hi ha força ànecs, gairebé tots ànecs collverd (Anas platyrhynchos) però també cullerots (Anas clypeata) i una parella d'ànec blanc (Tadorna tadorna). Aquí un mascle de collverd:
Les fotges (Fulica atra) s'empaiten per tot arreu:
I els cabussets (Tachybaptus ruficollis) no paren de submergir-se:
Ens sorprèn passant com un llampec davant nostre, un rascló (Rallus aquaticus) que s'amaga dins un canyís.
Al mateix canyís, un mosquiter (Phylloscopus collybita):
I, sobrevolant-nos constantment, orenetes vulgars (Hirundo rustica), com les de les fotos, i també oreneta cuablanca (Delichon urbicum) i roquerols (Ptyonoprogne rupestris).
Un espai ben interessant, i ben proper de l'activitat humana.
Per fi un nou article, i com sempre molt interessant.
ResponEliminaUna sortida ben completa amb anellament i observació al camp, a més a més super chula!!!
Salutacions.
Gràcies!!
EliminaProcurarem no trigar tant a tornar-ne a escriure un altre
;-)