diumenge, 14 de maig del 2017

MÉS SECANS: DE LA SEGARRA A L'URGELL

A la primavera sempre és interessant escapar-se als secans, però si ha estat una primavera mínimament plujosa, com aquesta, encara més.  
El cap de setmana del 29 i 30 d'abril, hem descobert l'Alta Segarra i els secans de Plans de Sió, i hem tornat als secans de Belianes-Preixana-Bellpuig.

La ruta l'hem iniciada a Sanaüja, amb un paisatge preciós, de camps de cereals ben verds encara.
Prop del poble, hi veiem molts capsigranys (Lanius senator):
Xoriguer comú (Falco tinnunculus):
Ens enfilem cap a la carena del sud del poble, agafant un camí rural. Tot pujant, veiem pigot garser gros (Dendrocopos major):
Ja a dalt, veiem un paisatge que és un mosaic de conreus, boscos i marges florits.
Ben aviat descobrim un tallarol emmascarat (Sylvia hortensis): 
Està ple d'asfodels o porrasses (Asphodelus cerasiferus):
Sentim algun hortolà (Emberiza hortulana) però no és fàcil veure'ls.  Finalment, un canta a la part alta d'una alzina:
També hi veiem còlit gris (Oenanthe oenanthe):
Tornant a baixar, ja per marxar de la zona, un altre xoriguer (Falco tinnunculus) fa l'aleta damunt uns camps, amb marges plens de gallarets:
A la vora d'una riera, afluent del riu Llobregós, paral·lela a la carretera (L-314) hi ha un marge amb molts pardals roquers (Petronia petronia):
Tot marxant cap a la plana, parem als patamolls de Granollers de Segarra:
No hi ha gaire moviment d'ocells (i menys a la zona de canyissos) però hi veiem arpella vulgar, tallarol de cap negre (amb becada), ballesters, gratapalles, sentim guatlla i 2 oriols, i també veiem una marcenca (Circaetus gallicus) acompanyada de falciots (Apus apus):
Un cotoliu (Lullula arborea) canta dalt d'un arbre:
I una tórtora comuna (Streptopelia turtur) es para en un "escenari" idoni per fer la foto:
Arribem a la zona dels plans de Sió. Se senten els cruixidells (Emberiza calandra) per tot arreu:
Una de les zones més interessants -recomanació d'en Marc Illa (gràcies, Marc!)- és agafant un camí rural que hi ha just a la rotonda que enllaça la L-304 amb la L-303.  Primer trencant a l'esquerra, en direcció Ossó de Sió i Agramunt.  En un mas mig abandonat hi veiem una parella de gaig blau (Coracias garrulus) però no són els únics de la zona.  N'hi veiem uns quants que es deixen veure molt bé. Fins i tot, un ens ensenya com és capaç de caçar una serp petitona:
Sobrevolant aquest paisatge hi veiem una àliga calçada (Aquila pennata):
Sentim i aconseguim veure un sisó (Tetrax tetrax):
I un torlit (Burhinus oedicnemus):
I uns quants còlits grisos (Oenanthe oenanthe):
I bitxacs rogencs (Saxicola rubetra):
De tant en tant, grups de ballesters (Apus melba):
Canviem de zona, aquesta vegada per sota la L-304.  A la mateixa rotonda d'abans, però en direcció sud, cap a l'Aranyó, agafem un trencant a l'esquerra i seguim camins paral·lels a la carretera, en direcció a Concabella. Hi veiem més gaig blau i còlit gris, i uns cruixidells (Emberiza calandra) banyant-se en un bassal:
Més enllà, un grup de cueretes grogues (Motacilla flava):
Com que ens allotgem més cap a ponent, aprofitem per acabar de passar la tarda voltant per la zona agrícola entre la Segarra i l'Urgell.  
 
I a recomanació d'en Joan Estrada (gràcies, Joan!) anem cap al poble abandonat de Conill. Si hi aneu, i voleu fer servir el google maps, poseu al buscador "plaça de Conill, Tàrrega" perquè no us envïi a un altre Conill, a l'Anoia. 
Hi veiem un torlit (Burhinus oedicnemus):
Passem d'una zona de conreus de cereals a conreus d'ametllers:
Hi ha un grup nombrós d'abellerols (Merops apiaster):
L'endemà, anem als "nostres" secans de sempre:  al triangle entre Belianes, Preixana i Bellpuig.  Preciosos, ben florits:
Ja ens coneixem els camps on acostuma a haver-hi algun sisó (Tetrax tetrax)... i en veiem uns quants.  Fins i tot, observem alguns mascles empaitant-se marcant territori i/o disputant-se una femella.  I el millor de tot, n'observem un fent saltirons davant nostre una bona estona, i ens dóna temps de gravar-lo (aquí una breu mostra del vídeo).
Voltant per la zona, veiem una cogullada (Galerida cristata):
Cruixidell (Emberiza calandra):
Gralla (Corvus monedula):
I abans de donar per finalitzada la jornada, anem a la bassa que hi ha just al costat de Belianes, amb un rec ple de canyís.
Hi veiem arpella (Circus aeruginosus):
I la cirereta del pastís d'aquest cap de setmana ornitològic és un balquer (Acrocephalus arundinaceus) que canta davant nostre sense amagar-se:
En fem un vídeo, que tremola una mica però deixa constància del moment.

Acabem la crònica amb un recull d'imatges de les flors que hem vist aquests dies.  
Gallarets (Papaver rhoeas):
Taraxacum sp. (les flors grogues de la primera foto i "l'angelet" de la segona) i el panigroc (Anacyclus clavatus), amb flors blanques i grogues:
I lleteresa (Euphorbia sp):
Una sortida molt recomanable!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada