dissabte, 27 de desembre del 2014

ANELLAMENT AL TER, SOTA EL PONT DE RODA

Avui, el Grup d'Anellament de Calldetenes (GACO) ha organitzat un anellament sota el pont nou de Roda de Ter.  L'objectiu era anellar corbs marins (Phalacrocorax carbo) per fer-ne seguiment científic.
A mig matí, la gent del GACO han instal·lat la xarxa (amb uns pals ben llargs) a l'arcada central del pont.
 
Per animar els corbs marins a acostar-s'hi, hi han distribuït uns "ninos" de cartró-pedra, que de seguida han tingut èxit:
No ha trigat gaire a agafar-se un corb marí, jove, a la xarxa.  L'hem anellat, hem pres diferents mesures (com ara, la mida de l'ala i del bec, el pes, etc).
Quan encara no havíem deixat anar el primer corb marí, se n'ha enganxat un segon.  Aquesta vegada, un adult, que ja havia estat anellat temps enrere.
Això ens ha permès comparar joves i adults d'aquesta espècie:  El jove, amb l'ull blau-grisós (el primer); l'adult, amb un blau-verd molt intens (el segon).  La llargada del bec, també varia.
Feia estona que veiem voltar martinets blancs (Egretta garceta) per la vora del riu i finalment se n'ha agafat un:
Per atabalar-lo el mínim possible, li hem posat una caputxa mentre preníem i anotàvem les mesures.
Al final, l'hem pogut observar amb detall, abans d'alliberar-lo el més aviat possible:
Tot i que les xarxes estan pensades per agafar ocells de mida gran, una xivitona (Actitis hypoleucos) que voltava per la zona també s'hi ha enganxat i l'hem anellada.  Hem pogut observar molt bé la franja alar blanca:
Ja a la tarda, cap al tard, un ànec collverd (Anas platyrhynchos) ha anat a parar a la xarxa. Mentre l'anellàvem hem pogut fer una "porra" per endevinar el seu pes.  Si els corbs marins pesaven cap a dos quilos, l'ànec ha pesat 1'2 quilos.
Acabem la crònica comentant una observació que hem fet al matí.  No es tracta d'un ocell, sinó d'un mamífer, i a més, (malauradament) reintroduit: el visó americà (Mustela vison). L'hem vist venir des del mig del riu, bussejant lleuger.  Ha sortit de l'aigua i s'ha amagat en un forat a la vora i ens ha observat tafaner, fins que se n'ha cansat, ha sortit, s'ha deixat veure bé, i ha marxat fins on no l'hem pogut veure més.
Com sempre, una activitat del GACO que ha valgut molt la pena perquè ens ha permès aprendre més dels ocells que tenim al nostre entorn. Gràcies, GACO!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada