dissabte, 22 de novembre de 2014

EL PELA-ROQUES, L'OCELL QUE SEMBLA UNA PAPALLONA

Feia dies que companys ornitòlegs de la comarca havien vist un pela-roques (Tichodroma muraris) als cingles de Tavertet. 

A casa, en Xevi i l'Helena no l'havíem vist mai, i la Bet només una vegada.  Per tant, ens feia molta il·lusió poder fer aquest "bimbo".

Hem sortit de Torelló amb boira i, a mesura que ens hem enfilat cap al Collsacabra (després d'haver recollit l'Arnau Soler a Sant Hipòlit de Voltregà), hem vist el sol i un paisatge de colors de tardor espectacular.  

Just abans d'entrar a Tavertet, no ens hem pogut estar d'aturar-nos a fer unes fotos:
Ja a Tavertet, ens hem trobat amb en Joan Goy, en Miquel Arxer i en Ramon Aguilar, i hem anat cap als cingles de l'Avenc. La boira continuava als nostres peus.  Des de la vora del cingle semblava un matalàs:
 
Ens havien explicat en quina cinglera havien vist el pela-roques dies enrere i hem anat directament a la zona. La primera reflexió:  "Això és molt gran per veure un bitxo tan petit!".  I ens hem distribuït a la cinglera equipats amb binocles, "catalejos" i càmeres.

Aquí podeu veure en Joan Goy i en Xevi, petits-petits, damunt el cingle (en el punt des d'on finalment, una estona més tard, hem vist el pelaroques):
 
Aquí, en Joan amb l'Arnau i la Bet:
En Joan, observant, amb la boira al fons:
I l'Helena, pensativa:  
Finalment, en Ramon ha donat l'avís.  El pela-roques!!  Una petita taqueta grisa, en mig d'una taca negra de la paret.  Quan l'hem tingut tots localitzat, les càmeres no han parat de fer fotos, tot i que el teníem molt lluny i érem molt conscients que no sortiria cap foto espectacular.
 
No obstant això, aquí en teniu alguna mostra.  Un ocellet, que sembla una papallona, i que l'hem pogut observar mentre es netejava les plomes a la paret:
Per sort, l'hem pogut observar una bona estona, fins que se n'ha anat cap a una escletxa del cingle on ja no el podíem veure.  

Hem decidit retornar cap al cotxe i seguir cap a Pla Boixer.  Malauradament, avui no hi havia massa activitat d'ocells a la zona.  Hem vist: un falcó pelegrí, cercavores, corbs, gralles de bec vermell, grups grans de caderneres, bitxacs, aligots, roquerols, cotxes fumades, pit-roig,... i també hem sentit repicar un pigot.

Des del racó del silenci, passat Pla Boixer, hem pogut gaudir dels colors de la tardor, mirant cap a la zona de Rupit i Montdois:
I, ja al migdia, hem decidit acabar la matinal ornitològica, seguint el camí que porta cap a Cantonigròs, passant per dins la fageda.  Novament, espectacular!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada