diumenge, 24 d’agost del 2014

+ DE 1.200 CIGONYES A VIC

 
La tarda del 23 d'agost van començar a arribar a Vic estols de cigonyes blanques que "aterraven" als camps de l'oest de la ciutat, en direcció a Malla.  Uns camps, en alguns casos, gairebé convertits en aiguamolls degut a les pluges dels darrers dies sobre els camps amarats per tot el que ha plogut aquest estiu.
Arribaven grups molt nombrosos, en un espectacle impressionant.  Membres del Grup d'Anellament de Calldetenes-Osona (GACO) intentaven comptar els individus i llegir anelles.  Tota una feinada!  
A través de fotografies, analitzades en posterioritat, s'ha constatat que hi havia més de 1.200 cigonyes.  Es tracta d'un fet excepcional, tenint en compte que altres anys, arriben grups de 30 ó 40, o en alguna ocasió, fins a 300, però més de 1.000, des del GACO no se'n recorda cap cita.
Una primera interpretació de les anelles indica que hi havia grups procedents d'Alemanya i altres de França.
A mesura que s'anava ponent el sol, les cigonyes que arribaven i també algunes de les que s'havien posat als camps, es van anar distribuint per la ciutat: sobre torres elèctriques, sobre grues, als teulats, als arbres del castell d'en Planes, a les xemeneies...
Passada la nit, alguns grups matinen i se'n van d'hora.  Altres, com aquest, es queda fins quarts de 10 del matí, cosa que permet seguir llegint anelles.

SEGONA TANDA DE CIGONYES EN MIGRACIÓ.  ALGUNES ELECTROCUCIONS.

Dimarts dia 26 a la tarda va tornar a arribar un grup nombrós de cigonyes, tot i que no tant gran com el del dissabte. Aquesta vegada, però, es van dispersar en grups més petits, cap a la Guixa, Santa Eulàlia, carretera d'Olost, etc.
Malauradament, mentre fèiem seguiment de les cigonyes vam poder veure com algunes s'electrocutaven. En acostar-nos per veure el lloc on n'havia caigut una d'elles, n'hi havia dues, una de les quals (la del darrera del pal) encara era viva.
La cigonya, electrocutada en una ala, estava una mica estabornida.  La vam recollir i la vam mantenir quieta una estona.  De mica en mica es va anar recuperant.
Per recomanació d'en Joan Aymerich, més expert que nosaltres, després d'una estona, vam provar si podia volar i ... ho va fer! 

Tot seguit, vam anar a veure altres pals d'electricitat on també ens havia semblat que alguna cigonya s'havia electrocutat i en vàrem trobar alguna més.
Des del Grup d'Anellament de Calldetenes, es faran passos per tal que es busquin solucions per aquest problema de l'electrocució.

Alguns mitjans de la comarca s'han fet ressò d'aquestes notícies.  A l'informatiu de El 9TV del dijous 28, han fet una entrevista a en Joan Aymerich i han utilitzat fotos del nostre bloc.  En Roger (president del GACO) i en Xevi l'han acompanyat:

1 comentari:

  1. Que sabeu la causa d`aquesta migració tant nombrosa?
    Puc utilitzar una de les vostres fotos de cigonyes al blog de la web de l`observatori de Roda de Ter http://www.rodameteo.cat

    Salutacions
    Joan Fradera Nogué

    ResponElimina